Velkommen til tryggmatbloggen!

Lurer du på hvor mye energidrikk det er trygt å drikke eller om det er tryggere å spise krabber fra Jomfruland enn fra Frierfjorden? Og kan gravide spise sushi?

På tryggmatbloggen får du svaret på disse og andre spørsmål som handler om trygg mat.

Skrevet av Lars E. Hanssen, direktør i Vitenskapskomiteen for mattrygghet den 2. oktober 2013

Vi har fått nye nettsider, og tryggmatbloggen er flyttet til www.vkm.no/blogg.
Velkommen til de nye nettsidene våre!

Tryggmatbloggen drives av Vitenskapskomiteen for mattrygghet. På bloggen skriver vi om svarene vi kommer frem til, og vi skriver om nye spørsmål som vi er blitt bedt om å utrede.

Oppgaven til Vitenskapskomiteen for mattrygghet er å gjøre vitenskapelige risikovurderinger for Mattilsynet og Miljødirektoratet.

Vi forsker på forskningen

Når vi gjør risikovurderinger vurderer og sammenstiller vi forskning, kostholdsundersøkelser og andre data som finnes på området som vi skal undersøke.

Mattilsynet bruker risikovurderingene våre når de gir kostråd til befolkningen og når de utvikler regelverk. Mattilsynet og Miljødirektoratet bruker også risikovurderingene som grunnlag når de skal gi innspill til departementene.

Dedikerte eksperter gjør jobben mulig

Medlemmene i Vitenskapskomiteen er eksperter fra forskningsmiljøer over hele landet. De oppnevnes av Helse- og omsorgsdepartementet for fire år av gangen. Ekspertene representerer seg selv og ikke sin arbeidsgiver når de jobber for oss.

I tillegg til trygg mat, vurderer Vitenskapskomiteen spørsmål om risiko knyttet til dyrehelse, plantehelse, dyrevelferd og kosmetikk for Mattilsynet. For Miljødirektoratet vurderer vi hvilken risiko genmodifiserte organismer kan utgjøre for miljøet. VKM kan også selv ta opp saker på eget initiativ.

Bloggerne

Vi som blogger på tryggmatbloggen er medlemmer og ansatte i Vitenskapskomiteen. Vi vil gjerne ha kommentarer til det vi skriver, og tar også gjerne i mot forslag til problemstillinger vi bør ta opp.

(Toppfoto: iStockphoto)

5 kommentarer om “Velkommen til tryggmatbloggen!

  • Hei Geir,
   Takk for hyggelig melding! Vi skal gjøre vårt beste til at bloggen blir interessant. Og send oss gjerne synspunkter på hvilke temaer du synes vi bør ta opp.
   Astrid Bjerkås
   Redaksjonen

  • Eg er genuint oppteken av det utvida helseaspektet, dvs at vi som menneske er del av ein udelelig heilskap i naturaspektet. Difor finn eg ofte fragmentering i vurderingane for eksempelvis kjemisk/syntetiske plantevernmiddel. No veit eg godt arbeidsdelinga der VKM gjer sine vurderingar kva gjeld miljø og helseeksponering for yrkesutøvarar, medan eksponering gjennom konsum er i realiteten underlagt EFSA sine vurderingar. Kva gjeld eksponeringa relatert til min innfallsvinkel blir det difor problematisk, særleg i definisjonen av miljøgift, eksempelvis etter PBT definisjonen.

   • Hei Geir,
    Plantevernmidler er et tema vi kommer til å komme tilbake til etter hvert. Vil derfor gjerne få komme tilbake til kommentaren din da.
    Hilsen
    Astrid Bjerkås
    Redaksjonen

Still oss spørsmål eller kommenter innlegget

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s