Så mye kanel er det trygt for barn og voksne å spise og drikke hver dag

Vi har fått nye nettsider, og tryggmatbloggen er flyttet til www.vkm.no/blogg.
Velkommen til de nye nettsidene våre!

Kanel inneholder stoffet kumarin som ved  høyt inntak kan gi leverskade. I 2010 vurderte Vitenskapskomiteen for mattrygghet, på oppdrag for Mattilsynet, hvor mye kumarin det er trygt å spise og om norske forbrukere får i seg for mye kumarin gjennom mat og drikke.

Av Jan Alexander, leder av Hovedkomiteen i Vitenskapskomiteen for mattrygghet, 17. desember 2013

Les VKMs risikovurdering av kumarin.

Mattilsynet har på grunnlag av blant annet risikovurderingen fra VKM gått ut med  anbefalinger som sier at storforbrukere av kanel bør begrense inntaket. Les rådene fra Mattilsynet på Matportalen.no

Les også om Mattilsynets oppfølging av regelverkt fra EU, som setter grensen ved maks 15 milligram kumarin per kg bakst

Kumarin finnes naturlig i kanel og bidrar til å gi kanel den karakteristiske smaken og lukten. Det er to hovedtyper kanel på det norske markedet, Cassiakanel og Ceylonkanel. Cassiakanel som er mest brukt i Norge i dag, inneholder mer kumarin enn Ceylonkanel.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet gjorde i 2010 på oppdrag fra Mattilsynet en risikovurdering av kumarin i den norske befolkningen. I denne vurderingen fastsatte ekspertene i Vitenskapskomiteen ut i fra tilgjengelige forskning hvor mye kumarin det er trygt å innta daglig (tolerabelt daglig inntak, TDI).

Tolerabelt inntak for kumarin ble satt til 0,07 mg per kg kroppsvekt per dag. Det ble også beregnet hvor mye kumarin norske barn og voksne inntar igjennom mat og drikke og om TDI overskrides.

Storforbrukere av kanel får i seg for mye kumarin

Ut i fra nordmenns beregnede inntak av kanel og den tolerable inntaksverdien  var en av hovedkonklusjonene til Vitenskapskomiteen at det er en risiko for at storforbrukere av kanel får i seg for mye kumarin. Ved inntak av mengder som overskrider tolerabelt inntak øker risiko for at kumarin kan føre til leverskader.

Vitenskapskomiteen understreket imidlertid at leverskadene hos mennesker i all hovedsak kan gå tilbake når inntaket av kumarin opphører, det vil si at kroppen kan reparere skadene selv.

Havregrøt med kanel

Ett- og toåringer og voksne som spiser havgregrøt med kanel regelmessig kan få i seg for mye kumarin. Foto: iStockphoto

Spesielt utsatt er ett- og toåringer som spiser havregrøt regelmessig, og barn som jevnlig drikker te som inneholder kanel. Disse barna kan få i seg så mye kumarin at det kan gi grunn til bekymring for skadelige helseeffekter.

Voksne som regelmessig spiser havregrøt med kanel, drikker kanelbasert te eller tar kosttilskudd som inneholder kanel (kaneltabletter) kan overskride grensen for inntak av kumarin som anses som trygt.

Når det gjelder andre matvarer med kanel, som for eksempel pepperkaker og kanelboller, fastslo Vitenskapskomiteen er det ikke grunn til bekymring for inntaket av kumarin, selv ikke i perioder hvor disse matvarene spises oftere.

Kanelbolle

VKM mener at andre matvarer som pepperkaker og kanelboller ikke gir grunn til bekymring for inntaket av kumarin, selv ikke i perioder hvor disse matvarene spises oftere. Foto: iStockphoto

Kosmetikk er en viktig kilde til kumarin

Parfymert kosmetikk og kroppspleieprodukter antas også å være viktige kilder til kumarin både for voksne og barn, men på grunn av mangel på data kunne ikke Vitenskapskomiteen vurdere hvilken betydning kumarineksponering fra kosmetikk har for den norske befolkningen.

Så mye kanel er det trygt å spise

Tabellen viser hvor mye kanel ulike aldersgrupper kan ha på grøten og hvor mye kanelbasert te de kan drikke uten at inntaket av kumarin blir for høyt.

 Aldersgruppe   Antall gram kanel på grøten daglig før TDI overskrides. En teskje kanel veier ca 2,7 g    Antall dl kanelbasert te før TDI overskrides
 1-åringer  0,2 g  Ikke beregnet
 2-åringer  0,3 g  Ikke beregnet
 4-åringer  0,4 g  0,6 dl
 9-åringer  0,7 g  1,0 dl
 13-åringer  1,2 g  1,5 dl
 Voksne  1,4 g  1,9 dl

 

 

(Toppfoto: TheDeliciousLife/Flickr.com)

2 kommentarer om “Så mye kanel er det trygt for barn og voksne å spise og drikke hver dag

 1. Hei !
  Jeg har lest artikkel om kanel ,det er innholder mye kumarin og derfor må vi begrense inntaktet hver dagen .
  Jeg har lest andre artikkel om Selleri og de sa at det er bra å spise selleri fordi Stilkselleri inneholder stoffet kumarin som kan bremse utviklingen av kreft. Har en høyt blodtrykk er det også gode grunner til å spise mer stilkselleri. Stoffer i grønnsaken gjør at musklene rundt pulsårene slapper av og dermed får årene til å utvide seg. Når det er mer plass på innsiden av årene, kan blodet strømme med lavere trykk.
  http://www.agropub.no/id/8200

  Jeg vet ikke hvor mye kumarin stoffer i stilkselleri ? hvor mange selleri kan vi spise hver dag ? Mange artikkel på nette sier at det er bra å spise selleri og denne grønsaken kan spise mye vi vil .Er det riktig ?
  Jeg ønsker å få svar fra Vitenskapskomiteen for mattrygget . Fordi jeg drikker stangselleri hverdag
  på nette sier at Selleri med fantastiske helbredende egenskaper.
  Ha en fin dag .

Still oss spørsmål eller kommenter innlegget

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s