VKM setter arbeidet for trygg mat på agendaen

I år er det ti år siden Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) ble opprettet. VKM har valgt å markere ti-årsjubileet fordi vi ønsker å sette arbeidet for trygg mat på agendaen.

Av Lars E. Hanssen, direktør i VKM 19.03.2014
Vi har fått nye nettsider, og tryggmatbloggen er flyttet til www.vkm.no/blogg.
Velkommen til de nye nettsidene våre!
Vi ønsker å synliggjøre arbeidet vårt, samtidig som vi utfordrer oss selv og alle våre samarbeidspartnere til å finne ut hva vi kan gjøre enda bedre for å sikre forbrukere trygg mat.
 • Derfor arrangerer vi seminar om risiko og jubileumsmiddag 20. mars for inviterte gjester, VKMs hovedkomité og sekretariat.
 • Derfor inviterer vi til åpen fagkonferanse om morgendagens utfordringer på matområdet 17. juni. Mer informasjon kommer snart.
 • Derfor deltar vi på Forskningstorget i september.

10 år med VKM

I år er det ti år siden Vitenskapskomiteen for mattrygghet ble opprettet, samtidig som hele matforvaltningen ble omorganisert. VKM er opprettet for å gjøre åpne, uavhengige, vitenskapelige risikovurderinger som grunnlag for trygg mat. Vi skal bidra til å forhindre den neste matskandalen.

Kvalitet i høysetet

Samfunnsoppdraget til VKM er å gjøre risikovurderinger for Mattilsynet og Miljødirektoratet. Vurderingene er grunnlag når Mattilsynet gir råd og utvikler regelverk. Mattilsynet og Miljødirektoratet bruker vurderingene når de gir innspill til departementene.

I årene som kommer skal vi fortsette vår streben etter å levere stadig bedre. Det håper vi at alle vi samhandler med vil minne oss på. Sammen trygger vi maten.

Springbrett for et enda bedre VKM

For VKM er det en glede å vise frem det vi har oppnådd i løpet av de første ti årene. Like mye er det et springbrett til å hoppe enda høyere og lengre de neste ti: VKM skal levere risikovurderinger av ypperste kvalitet som bidrag til å sikre trygg mat, friske dyr, fisk og planter og beskytte miljøet.

(Toppfoto: Sverre Jarild)

2 kommentarer om “VKM setter arbeidet for trygg mat på agendaen

 1. Vel og bra, men la meg legge til at «Mattrygghet» ikke er fullt ut dekkende for det arbeidet som VKM gjør. Komiteen er også opptatt av saker som dyrehelse, plantehelse, gemodifiserte organismer, fôr, emballasje, smittestoffer og kosmetikk. VKM gjør en viktig og omfattende jobb med dette og er med på å gjøre vår hverdag tryggere. I media er det stadig oppslag om nye farer i miljø og gjennom kosten. Jeg våger derimot påstanden om at «norsk mat aldri har vært tryggere enn den er i dag!»

 2. Hei Knut. Takk for kommentar.

  Du har helt rett. VKM dekker også spørsmål knyttet til dyrehelse, plantehelse, dyrevelferd og kosmetikk for Mattilsynet, og miljørisikovurderinger av genmodifiserte organismer for Miljødirektoratet. I tillegg kan VKM også selv ta opp saker på eget initiativ, slik vi gjorde da vi vurderte morsmelk http://www.vkm.no/eway/default.aspx?pid=277&trg=Content_6500&Main_6177=6500:0:31,2296&Content_6500=6187:2049302::0:6712:1:::0:0

  Helseministeren sa følgende om VKM forrige uke: «Ikke snakk om å være stor og sterk, men liten og sterk (faglig).»

  Hilsen
  Astrid Bjerkås, kommunikasjonssjef i VKM

Still oss spørsmål eller kommenter innlegget

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s