Den europeiske antibiotikadagen 18. november

Antibiotika er blant de medisinske oppdagelsene som har hatt størst betydning for helsa vår, og både forekomsten og dødeligheten av mange infeksjonssykdommer er redusert. Bruker vi antibiotika feil, kan det imidlertid føre til utvikling av motstandsdyktige (resistente) bakterier. I dag 18. november er den europeiske antibiotikadagen. Det er en årlig markering for å øke bevisstheten rundt antibiotikaresistens og hvordan vi kan bruke antibiotika på en forsvarlig måte.

Av senior kommunikasjonsrådgiver Astrid Tvedt

Vi har fått nye nettsider, og tryggmatbloggen er flyttet til www.vkm.no/blogg.
Velkommen til de nye nettsidene våre!

Antibiotikaresistens er et økende problem både i Norge og i resten av verden. Bruk og feilbruk av antibiotika er mest sannsynlig den viktigste årsaken, men også andre legemidler og kjemiske stoffer, tungmetaller og sporstoffer kan bidra. Et viktig område som ikke er tilstrekkelig vurdert er i hvilken grad dyr, matkjeden og maten vår bidrar eller vil bidra til forekomst av resistente bakterier hos mennesker.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) skal nå vurdere hvilken risiko antibiotikaresistente bakterier som finnes i matproduserende dyr og mat utgjør for mennesker. Vurderingene vil være grunnlaget når Mattilsynet skal lage en strategi mot utvikling og spredning av antibiotikaresistente bakterier fra matproduserende dyr og mat til mennesker.

Risikovurdering av antimikrobiell resistens hos bakterier i matkjeden >

Risikovurdering av koksidiostatika og mulig utvikling av antibiotikaresistens >

VKM har også fått i oppdrag å vurdere i hvilken grad antibiotikaresistente bakterier hos kjæledyr kan være en risiko for mennesker. I Norge er det over en million katter og hunder, og medisinene som brukes for å behandle hunder og katter er ofte de samme som brukes til å behandle infeksjoner hos mennesker. Resistente bakterier kan overføres mellom kjæledyr og mennesker enten ved direkte bakteriesmitte eller indirekte ved at resistensgener overføres mellom bakterier hos kjæledyr og mennesker. VKM regner med å ferdigstille denne risikovurderingen i løpet av 2015.

Her kan du lese mer om den europeiske antibiotikadagen på folkehelseinstituttet >

Her kan du lese mer og se video om antibiotikaresistens (engelsk) >

Still oss spørsmål eller kommenter innlegget

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s