VKM i Trondheim for å gjøre klart til oppstart av nye oppgaver for Miljødirektoratet

Miljørisikovurderinger

Vitenskapskomiteen for mattrygghet har fått nye oppgaver for Miljødirektoratet. I dag har vi jobbet sammen med de flinke saksbehandlerne deres i Arts- og vannavdelingen og kommunikasjonsavdelingen i Trondheim, slik at vi kan levere gode og nyttige risikovurderinger til dem når vi starter opp 19. juni.

Av Astrid Bjerkås, kommunikasjonssef i VKM 29. mai 2015

Vi har fått nye nettsider, og tryggmatbloggen er flyttet til www.vkm.no/blogg.
Velkommen til de nye nettsidene våre!

Siden 2007 har VKM gjort miljørisikovurderinger av GMO for Miljødirektoratet. Fra 2015 skal VKM også gjøre visse miljørisikovurderinger og andre vitenskapelige vurderinger av fremmede organismer, handel med truede arter (CITES) og mikroorganismer. Deler av arbeidet vil skje i nært samarbeid med Artsdatabanken.

Miljødirektoratet skal blant annet bruke risikovurderingene de får fra VKM som grunnlag for å vurdere tillatelser.

For at risikovurderingene til VKM skal bli nyttige for Miljødirektoratet, må spørsmålene formuleres presist. I dag har Miljødirektoratet og VKM jobbet sammen med å formulere utkast til bestillinger av risikovurderinger innen fremmede arter, handel med truede arter (CITES) og mikroorganismer.

Målet er at VKM skal levere gode og nyttige risikovurderinger. Vi gleder i oss til å ta fatt på oppgaven.

Nye miljømedlemmer

For å jobbe med de nye oppgavene for Miljødirektoratet, blir det oppnevnt nye medlemmer til VKM. Medlemmene i VKM oppnevnes av Helse- og omsorgsdepartementet. Medlemmene i VKM er til daglig ansatt ved ulike forskningsinstitusjoner. I VKM representerer de seg selv og sin egen kompetanse.

Listen over hvem som blir miljømedlemmer i VKM offentliggjøres om ikke lenge. 19. juni blir det oppstartsseminar.

VKM trygger maten og miljøet

– Det er gledelig at våre vitenskapelige vurderinger kan brukes på stadig flere områder. Våre rapporter er faglig beslutningsgrunnlag for mat- og miljøforvaltningen. Slik bidrar vi til å trygge maten og miljøet, sa Lars E. Hanssen, direktør i VKM da det ble kjent at Miljødirektoratet utvider oppdraget til VKM.

2 kommentarer om “VKM i Trondheim for å gjøre klart til oppstart av nye oppgaver for Miljødirektoratet

 1. Flott at VKM tildeles disse oppgavene! M.dir trenger noen til å gjøre objektive miljørisikovurderinger. Likevel må vi være klar over at vurdering av risiko for miljø er prinsipielt forskjellig fra vurdering av helserisiko for mennesker. Ser for meg at dette vil bli et omfattende område som vil utgjøre en stor del av VKMs aktivitet i flere VKM-panel. Synes også at M(mattrygghet) i VKM blir litt misvisende etter hvert. Hva med VKMM (vitenskapskomiteen for mat og miljø)?

  • Hei Knut,

   Takk for interessante refleksjoner!

   Ja, det er gledelig at VKMs vitenskapelige vurderinger kan brukes på stadig flere områder. I første omgang er dette en prøveordning for to år, så her er det bare å brette opp ermene og bevise at beslutningen om å velge VKM var riktig.

   Det opprettes to nå nye faggrupper: Faggruppen for fremmede organismer og handel med truede arter (CITES) og faggruppen for mikrobiell økologi. Oppdraget for Miljødirektoratet om å gjøre miljørisikovurderinger av GMO fortsetter i faggruppen for GMO. Det forventes at de nye faggruppene vil samarbeide nært med flere av de gamle, fordi fagområdene overlapper eller ligger i randsonen av det vi allerede gjør for Mattilsynet.

   Arbeid med metodikk blir sentralt når vi starter på de nye miljøoppgavene. VKM kommer også til å samarbeide nært med Artsdatabanken. Artsdatabanken og VKM har inngått en samarbeidsavtale http://vkm.no/dav/ba9cf71853.pdf

   Du har et godt poeng når det gjelder navnet, men etter som dette i første omgang er en to-årig prøveordning, så må vi nok vente litt.

   Hilsen
   Astrid Bjerkås
   Kommunikasjonssjef i VKM

Still oss spørsmål eller kommenter innlegget

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s