Hvordan har kalkunene det?

Kalkunhane

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) gjør for tiden en risikovurdering av dyrevelferden hos kalkun. VKM bruker forskning og data til å gjøre risikovurderinger. I tillegg kan det være nyttig å dra på feltbesøk. Derfor dro vi på feltbesøk til to kalkunbesetninger.

Av Astrid Bjerkås, kommunikasjonssjef i VKM 4. august 2015

Vi har fått nye nettsider, og tryggmatbloggen er flyttet til www.vkm.no/blogg.
Velkommen til de nye nettsidene våre!

VKM har fått i oppdrag av Mattilsynet å vurdere risiko for dyrevelferden hos kalkun. Du kan lese mer om oppdraget på VKMs nettsider.

VKMs faggruppe for dyrehelse og dyrevelferd har ansvaret for risikovurderingen. Risikovurderingen av kalkun skal etter planen publiseres 15. februar 2016.

Kalkunkyllinger

VKM oppsummerer og vurderer forskning og data når vi gjør risikovurderinger. VKM forsker ikke selv. Foto: VKM

VKM bruker forskning og data når vi gjør risikovurderinger. Risikovurderingene gjøres ut fra gjeldende internasjonal risikovurderingsmetodikk på de ulike fagområdene.

Høringseksperter

I noen prosjekter kan det i tillegg til forskning og data være aktuelt å innhente kunnskap fra folk som ikke deltar i VKM. I VKM kaller vi disse for høringseksperter – på engelsk «hearing experts».

Kalkunhøner

Feltbesøk kan være nyttig supplement når VKM gjør risikovurderinger. Disse kalkunhønene venter på å bli inseminert. Foto: VKM

Høringseksperten kan formidle eller kommentere på faktainformasjon. Dette kan høringseksperten gjøre ved å holde foredrag om et konkret tema, være vert for et feltbesøk, kommentere på faktainformasjon i en rapport eller kommentere utkast til en innholdsfortegnelse.

Høringseksperten får ikke delta i de faglige diskusjonene. I den ferdige risikovurderingen skal det stå hvem høringseksperten er og hva vedkommende har bidratt med.

VKM besøkte kalkunhus

Nylig dro prosjektgruppen som skriver utkast til risikovurdering av hold av kalkuner på besøk til to kalkunbesetninger. VKM er takknemlig for produsentene lot oss komme på besøk.

Feltbesøket var nyttig for å se hvordan kalkunproduksjon kan foregå i praksis, både for medlemmene i VKM som arbeider med risikovurderingen, og for kommunikasjonsmedarbeidere, som undertegnede, som skal bidra til at den ferdige rapporten blir godt kommunisert.

Kalkunkylling

Kalkunkyllingene ha hjelp til å lære å finne mat og drikke. Foto: VKM

Det er viktig å understreke at et kort feltbesøk bare gir et innblikk i hvordan kalkunproduksjon kan foregå. Når VKM gjør sin risikovurdering, bruker vi publisert forskning og tilgjengelige data om ulike problemstillinger knyttet til dyrevelferd i kalkunproduksjon. En viktig del av det å gjøre en risikovurdering er også å påpeke hvor det trengs mer forskning og data.

Eksempler på andre rapporter hvor vi har brukt høringseksperter:

2 kommentarer om “Hvordan har kalkunene det?

Still oss spørsmål eller kommenter innlegget

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s