Tilsetningsstoffer og tungmetaller i maten

Vi har fått nye nettsider, og tryggmatbloggen er flyttet til www.vkm.no/blogg.
Velkommen til de nye nettsidene våre!

Mat og drikke kan inneholde både tilsetningsstoffer og tungmetaller. Det er regler for hvilke tilsetningsstoffer det er tillatt å bruke og i hvilke mengder. Tungmetaller kan havne i maten hvis de finnes i miljøet der maten produseres. For å vite om det er tungmetaller i mat, må vi analysere den.

Av Gro Haarklou Mathisen, koordinator faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk. Bilde: ColourBox.

Tilsetningsstoffer brukes i mat fordi de har en bestemt funksjon. For eksempel brukes konserveringsmidler for å øke matens holdbarhet. Det er kun tillatt å bruke godkjente tilsetningsstoffer.

Her kan du lese mer om godkjenning av tillsetningsstoffer >

Regelverket skal sikre at bruk av tilsetningsstoffer ikke innebærer helserisiko.

Når vi vet hvor mye kroppen tåler av et tilsetningsstoff, blir det fastsatt en verdi for hvor mye vi trygt kan spise av dette stoffet, uten at det utsetter helsa for nevneverdig risiko. Denne verdien kalles for et «akseptabelt daglig inntak» (ADI). ADI er internasjonalt fastsatte verdier.

Du kan lese mer om akseptabelt daglig inntak i Tryggmatbloggen > 

Tungmetaller i mat

Hvis det er tungmetaller i miljøet hvor maten produseres, kan de havne i maten. Vi må analysere maten for å kunne vite om den inneholder tungmetaller og hvor mye. For noen tungmetaller er det fastsatt grenser for hvor mye vi tåler å få i oss fra mat og drikke hver dag eller hver uke gjennom hele livet, uten at helsa blir utsatt for nevneverdig risiko. Det kalles tolerabelt daglig inntak (TDI) og tolerabelt ukentlig inntak (TWI). TDI og TWI er internasjonalt fastsatte verdier.

Du kan lese mer om tolerabelt ukentlig inntak her >

Noen matvarer kan inneholde så mye tungmetaller at vi må begrense hvor mye vi spiser for ikke å få i oss mer enn det kroppen tåler. Et eksempel er krabber, som kan inneholde store mengder kadmium.

Nyttig å vite

På matportalen.no finner du advarsler om matvarer som bør unngås av bestemte befolkningsgrupper eller matvarer vi bør begrense inntaket av >

Hos Mattilsynet kan du lese om matvaregrupper som inneholder miljøgifter >

Still oss spørsmål eller kommenter innlegget

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s